Ενώ τα χαλιά σας δεν απαιτούν τακτικό καθαρισμό, πρέπει να καθαρίζονται επαγγελματικά σε ταπητοκαθαριστήριο μία φορά το χρόνο. Ακόμα και αν τα σκουπίζετε τακτικά. Ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους και συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τις αλλεργίες και τις ασθένειες.
Ταπητοκαθαριστήριο και γιατί να το επιλέξετε
Στην ιδανική περίπτωση, το χαλί σας πρέπει να καθαρίζεται σε ταπητοκαθαριστήριο. Ωστόσο, για να εξοικονομήσουν χρήματα, πολλοί εναλλάσσονται μεταξύ του οικιακού και του επαγγελματικού καθαρισμού. Ενώ ο καθαρισμός στο σπίτι είναι λιγότερο δαπανηρός, δεν είναι σχεδόν ποτέ τόσο αποτελεσματικός όσο ο επαγγελματικός καθαρισμός και απαιτεί σημαντικό χρόνο και σκληρή δουλειά. Ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, είναι επίσης εύκολο για τον αρχάριο να βλάψει το χαλί ανεπανόρθωτα. Δείτε τις Προσφορές μας
Δωρεάν Παραλαβή και Παράδοση 6978148681
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι που προκαλούνται ζημίες στα χαλιά σας
Το υπερβολικό απορρυπαντικό. Όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά πολύ απορρυπαντικό ή το χαλί δεν ξεπλένεται επαρκώς. Και οι δύο ζημιές είναι πρακτικά αναπόφευκτες αν ακολουθήσετε διαδικασία υγρού καθαρισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και σκληροπυρινικοί του “κάντο μόνος σου” πρέπει να χρησιμοποιούν περιστασιακά έναν επαγγελματία. Εάν δεν το κάνουν, η συσσώρευση σαπουνιού μπορεί να είναι αδύνατο να καθαριστεί. Οδηγώντας έτσι ένα χαλί σε έναν εικονικό μαγνήτη βρωμιάς και δυσωδίας.
Το υπερβολικό βρέξιμο. Εμφανίζεται όταν πολύ νερό απορροφάται στο κάτω μέρος του χαλιού. Ορισμένα υλικά βαφής αναγκάζουν το χαλί να αποχρωματιστεί εάν είναι πολύ υγρό. Κάποια χαλιά θα συρρικνωθούν. Εάν το υπόστρωμα και το πέλος βρέχονται, είναι πολύ δύσκολο να τα στεγνώσετε και να αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας.
Έπιπλα χώρου. Ο τελικός κίνδυνος για τον καθαρισμό των χαλιών είναι οι λεκέδες που προκαλούνται από τα έπιπλα που έρχονται σε επαφή με το υγρό χαλί. Πολλά είδη ξύλινων επίπλων θα απελευθερώσουν μερικές από τις βαφές εάν παραμείνουν σε επαφή με υγρή επιφάνεια. Πολλά έπιπλα έχουν πόδια που είναι τουλάχιστον μερικώς μεταλλικά. Το μέταλλο μπορεί να σκουριάσει, αφήνοντας ένα λεκέ στο χαλί. Οι ερασιτέχνες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Συνήθως δεν αφαιρούν όλα τα έπιπλα από το δωμάτιο κατά τον καθαρισμό και συχνά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.
Ταπητοκαθαριστήριο μέθοδοι καθαρισμού
Ξηρός καθαρισμός
Μια μέθοδος καθαρισμού ταπήτων, ο ξηρός καθαρισμός δεν είναι τεχνικά “ξηρή” διαδικασία. Είναι περισσότερο μια διαδικασία “ελεγχόμενη από την υγρασία”. Δηλαδή, εφαρμόζει μια ελεγχόμενη ποσότητα υγρασίας για να καθαρίσει το χαλί και να το αφήσει να στεγνώσει. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με τη μέθοδο στεγνού καθαρισμού αλλά ο εξοπλισμός είναι μεγαλύτερος και πολύ πιο λεπτομερής.
Αν και χρησιμοποιεί τα ίδια χημικά καθαρισμού, η διαδικασία ξηρής επεξεργασίας μεταβάλλει την ποσότητα των χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών και τον τρόπο εφαρμογής τους. Μια μηχανή με δύο αντίθετες περιστρεφόμενες βούρτσες μετακινεί τους καθαριστικούς παράγοντες μέσω του πέλους του χαλιού. Το μηχάνημα παρέχει αρκετό υγρό για να διαλύσει τη βρωμιά και κατόπιν απορροφά ξανά τη βρωμιά και το υγρό, το οποίο αφήνει το χαλί στεγνό για ηλεκτρική σκούπα και άμεση χρήση.
Αφρώδης καθαρισμός
Ορισμένοι επαγγελματίες καθαρισμού ταπήτων ψεκάζουν ένα διάλυμα αφρώδους καθαριστικού πάνω στο χαλί. Η ενανθράκωση επιτρέπει στους καθαριστικούς παράγοντες να φτάσουν στις ίνες χαλιών με ελάχιστη υγρασία. Το διάλυμα δεν περιέχει το έλαιο ή τα απορρυπαντικά που συνήθως αφήνουν υπολείμματα που προσελκύουν ρύπους. Η διαλυμένη βρωμιά αφαιρείται με μια μηχανή που τρίβει μαλακά βαμβακερά μαξιλάρια πάνω από το χαλί.
Σε σύγκριση με τα υγρά συστήματα, μερικοί προτείνουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να μην πάρει τόσο μεγάλο μέρος της βαθύτερης βρωμιάς, αλλά στην πραγματικότητα η ξηρή μέθοδος εισέρχεται στις ίνες και στη βάση του χαλιού για καθαρισμό. Κάνει αυτό χωρίς τους κινδύνους καταλοίπων ή υπερβολικής υγρασίας. Το ταπητοκαθαριστήριο χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα επειδή το χαλί είναι συνήθως ξηρό και έτοιμο για χρήση μέσα σε μία ώρα.
Υγρός καθαρισμός
Σε διαφορετικές περιπτώσεις,το ταπητοκαθαριστήριο χρησιμοποιεί μεθόδους παρόμοιες με τις προσεγγίσεις “κάν’το μόνος σου” με δύο σημαντικές διαφορές. Πρώτον, οι επαγγελματίες το κάνουν όλη την ημέρα κάθε μέρα και αυτή η εμπειρία τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν το μέγιστο δυναμικό καθαρισμού κάθε χαλιού ή μοκέτας και να αποφύγουν τους κινδύνους ζημιών. Δεύτερον, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συνήθως πιο ισχυρό και εξελιγμένο εξοπλισμό και καθαριστικά. Επειδή γνωρίζουν τι κάνουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή την πρόσθετη δύναμη χωρίς να υποκύπτουν στους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή.
Για παράδειγμα, σε βαριά λερωμένο χαλί ένας επαγγελματίας μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτα απορρυπαντικό και στη συνέχεια να το πλύνει με ζεστό νερό. Υπάρχει εξοπλισμός που κάνει και τα δύο σε ένα πέρασμα. Ο εξοπλισμός είναι σημαντικός για ένα ταπητοκαθαριστήριο.
Ο καθαρισμός σε ταπητοκαθαριστήριο έχει και άλλα δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, έχουν συνηθίσει να κινούν τα βαριά έπιπλα. Δεύτερον, συνήθως γνωρίζουν πολλά περισσότερα για το πώς να χειριστούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως οι βαριά λερωμένες περιοχές και οι λεκέδες.
Τι παρέχει ένα ταπητοκαθαριστήριο
Αφαίρεση λεκέδων από χαλί
Ορισμένες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση λεκέδων στην τιμή τους. Άλλες επιχειρήσεις χρεώνουν επιπλέον για πολύ λερωμένες περιοχές ή για μεμονωμένους λεκέδες. Ρωτήστε πριν παραδώσετε το χαλί σας.
Προ επεξεργασία χαλιών
Τα περισσότερα αποτελέσματα υγρού καθαρισμού μπορούν να βελτιωθούν με ψεκασμό ενός καθαριστικού στο χαλί λίγα λεπτά πριν τον καθαρισμό. Οι χημικές ουσίες βοηθούν στη διάλυση λιπαρών και ελαίων, έτσι ώστε ο τελικός καθαρισμός να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη βρωμιά. Για ορισμένες επιχειρήσεις, αυτή είναι η τυπική διαδικασία. άλλοι μπορεί να χρεώνουν επιπλέον με το τετράγωνο ή το τεμάχιο. Ρωτήστε πριν παραδώσετε το χαλί σας.
Η αδιαβροχοποίηση
Τα περισσότερα χαλιά σήμερα επεξεργάζονται εργοστασιακά με επίστρωση που βοηθά τις ίνες χαλιών να μην απορροφούν νερό και να στεγνώνουν σχετικά εύκολα. Το κλειδί είναι ο καθαρισμός της υγρασίας γρήγορα. Το υλικό αδιαβροχοποίησης επανέρχεται κατά τον επαγγελματικό καθαρισμό σε ταπητοκαθαριστήριο. Μία φορά στα πέντε χρόνια πρέπει να το εφαρμόζετε.
Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε εάν είναι απαραίτητη η επανάκτηση του υλικού είναι να τοποθετήσετε μερικές σταγόνες νερού στο χαλί στις αμφισβητούμενες περιοχές και να δείτε αν οι σταγόνες μένουν στην επιφάνεια ή απορροφώνται γρήγορα στις ίνες. Εάν απορροφηθούν, ήρθε η ώρα να αδιαβροχοποιηθεί. Η επεξεργασία πρέπει να γίνεται μετά τον καθαρισμό και, για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να βουρτσίζεται απαλά στο χαλί ενώ είναι ακόμα υγρό.
Θεραπείες αποσμητικής και οσμής κατοικίδιων ζώων
Οι περισσότερες από τις πιθανές μειώσεις οσμών ταπήτων που μπορούν να επιτευχθούν θα επιτευχθούν με τον ίδιο τον καθαρισμό. Πολλές οσμές προέρχονται από μούχλα, μύκητα ή ούρα που έχουν διεισδύσει στο υπόστρωμα και το πέλος του χαλιού. Δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να φτάσετε στην πηγή χωρίς να καταστρέψετε το χαλί μέσω υπερβολικής υγρασίας.
Η εφαρμογή αντιμικροβιακού παράγοντα θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της επιστροφής της μούχλας. Εκτός αυτού, η “αποσμητική” δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καλύπτει την οσμή με κάποια ισχυρότερη και πιο ευχάριστη μυρωδιά. Τα αρώματα χαλιών έχουν προσωρινό μόνο αποτέλεσμα και μπορεί να ενοχλούν μερικούς ανθρώπους. Το ταπητοκαθαριστήριο είναι η εύκολη λύση για την απ όσμωση του χαλιού σας.
Αντιμικροβιακή αγωγή
Ο ίδιος ο καθαρισμός θα σκοτώσει την περισσότερη μούχλα, μύκητες και άλλα μικρόβια, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να σκοτωθούν όλα αυτά. Η αντιμικροβιακή αγωγή δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή και διάδοση αυτών των μικροβίων και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων οσμής, θα διευρύνει την ωφέλιμη ζωή του χαλιού και θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους πάσχοντες από αλλεργίες.
Αντιστατική επεξεργασία
Ο στατικός ηλεκτρισμός συχνά γίνεται ενοχλητικός το χειμώνα, όταν τα συστήματα θέρμανσης στεγνώνουν τον αέρα στα σπίτια μας. Οι κατασκευαστές χαλιών ανταποκρίθηκαν αναπτύσσοντας νέα φινιρίσματα, ίνες και υποστηρίγματα που εμποδίζουν τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το χαλί σας, η πιο εύκολη, καλύτερη και πιο υγιεινή λύση είναι η αύξηση της υγρασίας με έναν υγραντήρα.
Μόλις η σχετική υγρασία υπερβεί το 40%, το στατικό πρόβλημα εξαφανίζεται. Υπάρχουν αρκετές επεξεργασίες και φινιρίσματα που μπορούν να εφαρμοστούν, τα οποία μειώνουν τον στατικό ηλεκτρισμό, αλλά σχεδόν όλα λειτουργούν ως μαγνήτες εδάφους, επιταχύνοντας σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο το χαλί σας λερώνεται.