Χάλασε το Ρόμαν και δέν ξέρετε τι να κάνετε; Ηρεμήστε, για αρχή.

Για μερικούς ο μηχανισμός Ρόμαν μοιάζει με πυρηνική φυσική. Τι είναι αυτό με το κορδόνι, και η αλυσίδα αυτή πού πηγαίνει; Τα κρικάκια πού θα τα βρω και τώρα που ξηλώθηκε η μπανέλα – άγνωστη λέξη εε; – τι θα κάνω; Ηρεμήστε και όλα θα πάνε καλά.

Τί είναι το Ρόμαν

Ο μηχανισμός Ρόμαν αποτελείται από μερικά σύνθετα μέρη που στο σύνολο τους εξυπηρετούν τη σωστή λειτουργία του. Υπάρχουν σύγχρονοι και κλασικοί μηχανισμοί μα όλοι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στοιχεία και η ορολογία είναι ίδια. Αν χάλασε το Ρόμαν πρέπει να ξέρετε τί ακριβώς χάλασε.

Λοιπόν ο μηχανισμός αποτελείται από:

Προφίλ Ρόμαν μηχανισμού – Είναι η βάση πάνω στην οποία είναι τοποθετημένα όλα τα εξαρτήματα. Στο προφίλ στηρίζεται η κουρτίνα Ρόμαν και το προφίλ κρέμεται στον τοίχο με την βοήθεια στηριγμάτων.

Άξονας Ρόμαν – Μια μεταλλική βέργα ίσου μήκους με το προφίλ που διαπερνά όλα τα εξαρτήματα φροντίζοντας να δίνει κίνηση σε όλα ταυτόχρονα.

Καστάνια Ρόμαν – Είναι το εξάρτημα με την αλυσίδα. Δίνει κίνηση στον άξονα που στη συνέχεια κινεί τα ράουλα.

Ράουλο ή Κατεβασιά Ρόμαν – Είναι το στρογγυλό συνήθως αξεσουάρ που φυλάει το κορδόνι ή σχοινί της Ρόμαν. Βρίσκεται πάνω ή μέσα στο προφίλ και είναι το πιο ευαίσθητο εξάρτημα του μηχανισμού.

Μπανέλα Ρόμαν – Μεταλλικές βέργες που στηρίζουν οριζόντια την κουρτίνα με σκοπό να υπάρχει καλή συμπεριφορά στην άνοδο και κάθοδο της.

Αλυσίδα Ρόμαν – Χωρίς πολλά η αλυσίδα δίνει κίνηση στην καστάνια που δίνει κίνηση στον άξονα για να κινηθούν τα ράουλα ωστε να ανέβει ή να κατέβει η κουρτίνα Ρόμαν.

Γιατί χάλασε το Ρόμαν

Ο ήλιος είναι ο χειρότερος εχθρός. Τα υλικά είναι συνήθως πλαστικά που με τον χρόνο πολυμερίζονται και χάνουν την αντοχή τους. Για παράδειγμα αν ένα κρικάκι χαλάσει πάνω στην κουρτίνα και χάσει την κορδέλα του, η κορδέλα θα μπει στραβά στο ράουλο και η κουρτίνα θα ανέβει στραβά. Αμέσως θα χαθεί η ισορροπία στον μηχανισμό και όλα πάνε στραβά. Το ίδιο θα γίνει άν κοπεί η κορδέλα και την μασήσει το ράουλο.

Ο λάθος μηχανισμός είναι άλλη μια αιτία για ζημιά. Αν χάλασε το Ρόμαν μπορεί να είναι επειδη δεν είναι όλοι οι μηχανισμοί ιδανικοί για όλες τις κουρτίνες. Όσο πιό βαριά η κουρτίνα τόσο πιο καλό μηχανισμό χρειαζόμαστε. Όσο πιο μεγάλη η κουρτίνα τόσο πιο καλό μηχανισμό χρειαζόμαστε. Υπάρχουν απλοί μηχανισμοί και βαρέως τύπου. Επιλέξτε τον σωστό.

Η κακή εγκατάσταση είναι άλλη μια αιτία για ζημιά. Το ρόμαν πρέπει να κινείται άνετα χωρίς εμπόδια. Τα χερούλια, οι μεντεσέδες και οι κορνίζες των κουφωμάτων είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες ζημιές σε μηχανισμούς.

Η κακή συντήρηση είναι η συχνότερη αιτία. Χάλασε το Ρόμαν επειδή αποφασίσατε να το καθαρίσετε μόνοι και πια δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε σωστά. Λοιπόν καλά να πάθετε. Η κουρτίνες Ρόμαν χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση στον καθαρισμό και σίγουρα δεν καθαρίζονται όπως οι κοινές κουρτίνες.

Καλέστε μας αν σας Χάλασε το Ρόμαν

Διαθέτουμε ανταλλακτικά και αξεσουάρ για όλους σχεδόν τους μηχανισμούς Ρόμαν. Έτσι αν η κουρτίνα σας δέν δουλεύει όπως πρέπει Επικοινωνήστε μαζί μας για μια επίσκεψη στον χώρο σας και επισκευή.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επισκευή κουρτινών Ρόμαν με το καθαρισμό τους. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και σίγουρα αξίζει να γλυτώσετε από τον κόπο και το άγχος.

Similar Posts