Το Σωστό πλύσιμο ρούχων είναι η αφορμή για πολλές συζητήσεις μακράς διάρκειας. Όλοι πλέον έχουμε στο σπίτι μας ένα πλυντήριο σύγχρονης τεχνολογίας. Οι εταιρίες κατασκευής τα έχουν βαφτίσει με όμορφα ονόματα όπως smart – eco – logik κλπ. Αυτό που δεν έχουν καταφέρει ακόμα είναι να σκέφτονται μόνα τους και να μην χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς. Το σωστό θα ήταν να βάζουμε τα ρούχα μας μέσα στον κάδο, να πατάμε ένα μόνο κουμπί και να πάμε για καφέ. Στην επιστροφή θα βρίσκαμε τα ρούχα μας καθαρά και έτοιμα για σιδέρωμα. Ιδανικό εε;

Μέχρι οι εταιρίες να φτιάξουν αυτό το τέλειο πλυντήριο καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε μερικούς κανόνες. Παρακάτω παραθέτουμε τους 10 (δικούς μας) κανόνες για το Σωστό πλύσιμο ρούχων. Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα

Κανόνας 1 – Οδηγίες χρήσης

Το πλυντήριο σας συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης. Εκεί βρίσκονται αναλυτικά τα προγράμματα και οι οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση του πλυντηρίου που έχετε αγοράσει. Ο κατασκευαστής ξέρει καλύτερα από εσάς πώς να χειριστείτε το μηχάνημα του. Εάν τις έχετε πετάξει βρείτε τες online.

Τα ρούχα σας έχουν καρτελάκι με τις οδηγίες πλυσίματος και την σύνθεση του υφάσματος. Μην το πετάτε, μην το κόβετε. Είναι ψέμα αν λέτε πως σας ενοχλεί. Βρίσκεται εκεί για την προστασία του ρούχου και όχι για να διαφημίσει τη μάρκα του.

Τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά που χρησιμοποιείτε έχουν οδηγίες χρήσης και δοσολογίες. Έχουν δημιουργηθεί για συγκεκριμένη χρήση σε συγκεκριμένα υφάσματα για συγκεκριμένους λεκέδες. Μην αγοράζετε μόνο μάρκα, διαβάστε την πίσω μεριά του δοχείου. Αγοράστε το προϊόν που αντιπροσωπεύει καλύτερα τις ανάγκες σας. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο. Ο κατασκευαστής γνωρίζει καλύτερα. Αλήθεια.

Κανόνας 2 – Καθαρό πλυντήριο για Σωστό πλύσιμο ρούχων

Το πλυντήριο σας είναι καθαρό; Μήπως νομίζετε πως πλένοντας τα ρούχα σας πλένεται αυτόματα και το πλυντήριο σας; Από την λάθος χρήση του πλυντηρίου ή από την λάθος χρήση απορρυπαντικών και μαλακτικών το πλυντήριο σας ίσως να έχει μόνιμη βρωμιά. η βρωμιά αυτή δημιουργεί ένα φιλμ στο κέλυφος του κάδου που φυσικά δεν είναι εμφανής. Χρησιμοποιήστε ειδικά απορρυπαντικά καθαρισμού του πλυντηρίου ή κάντε το απλό. Προσθέστε μαγειρική σόδα αντί για απορρυπαντικό και λευκό ξύδι αντί για μαλακτικό και βάλτε το να δουλέψει άδειο στους 60 βαθμούς. Για καλύτερα αποτελέσματα βάλτε μέσα στον κάδο κάποια πετσέτα κουζίνας που θέλετε να καθαρίσετε. Κάντε το ρουτίνα. Κάθε πέντε πλύσεις ρούχων, μία πλύση του πλυντηρίου. Θα δείτε διαφορά στην ποιότητα.

Κανόνας 3 – Σωστός συνδυασμός απορρυπαντικού & μαλακτικού

Οι εταιρίες παραγωγής απορρυπαντικών έχουν η καθεμία κάποια συνταγή, κάποια φόρμουλα. Αυτή η φόρμουλα δοκιμάζεται σε συνδυασμό με δικά τους προϊόντα και φροντίζουν για την βελτίωση τους σύμφωνα με αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή το απορρυπαντικό της εταιρίας Α χρειάζεται ενισχυτικό της εταιρίας Α και μαλακτικό επίσης της εταιρίας Α.

Σίγουρα υπάρχουν απορρυπαντικά που θεωρούνται πολύ καλά και η φίλη σας σας έχει πει τα καλύτερα λόγια. Σίγουρα υπάρχουν μαλακτικά που το άρωμα τους σε ταξιδεύει και δίνουν στα ρούχα μια αίσθηση φρεσκάδας ή άνοιξης. Συνδυάζονται όμως μεταξύ τους; Η χημεία του ενός μπορεί να αντιδράσει με την χημεία του άλλου και το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν κατάλοιπα στο πλυντήριο και ίσως κάποια μυρωδιά ξινή στα ρούχα.

Επιλέξτε το απορρυπαντικό που σας ταιριάζει και διαλέξτε το μαλακτικό που σας αρέσει. Θα δείτε διαφορά αμέσως.

Κανόνας 4 – Χωρίστε τα ρούχα σας

Χωρίστε τα ρούχα σας σύμφωνα με την ποιότητα τους. Άλλο είναι το βαμβακερό και άλλο το μάλλινο. Χωρίστε τα ρούχα σας σε ευαίσθητα και ανθεκτικά. Διαβάστε τις οδηγίες πλυσίματος και ακολουθήστε τις. Σε κανονικές συνθήκες θα υπάρχουν σε μία στοίβα βαμβακερά, σε μια άλλη σύμμικτα και σε μια τρίτη ευαίσθητα.

Χωρίστε τα ρούχα σας σύμφωνα με το χρώμα τους. Με την βοήθεια χρωμοπαγίδας μπορείτε να καθαρίσετε υφάσματα σε κοντινά χρώματα. Μην δοκιμάσετε να τα πλύνετε όλα μαζί. Σε κανονικές συνθήκες θα υπάρχει μια στοίβα με ανοιχτά χρώματα, σε μια άλλη ουδέτερα και σε μια τρίτη σκούρα και έντονα χρώματα.

Και επιτέλους Μην πλένετε τα εσώρουχα σας μαζί με με τα μπλουζάκια και τα παντελόνια σας. Είναι θέμα υγιεινής.

Κανόνας 5 – Γεμάτο πλυντήριο

Το πλυντήριο σας είναι 5κιλο; μήπως 7κιλο ή 12κιλο; Βασικά δεν έχει καμία σημασία. Τα βασικά προγράμματα του πλυντηρίου είναι φτιαγμένα για να δέχονται ρούχα μέχρι τα 2/3 το κάδου. Ευαίσθητα και ειδικά προγράμματα δέχονται ρούχα μέχρι το 1/3 του κάδου. Μην στριμώχνετε το πλυντήριο σας. Δεν χωράει μια ντουλάπα ρούχα μέσα στον κάδο. Μην δουλεύετε το πλυντήριο σας άδειο, το αποτέλεσμα δεν είναι ιδανικό. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στο κάτω κάτω βάλτε άλλο ένα πλυντήριο. Εάν υπερβάλλετε σε αυτόν τον κανόνα θα χαλάσετε κάποιο ρούχο σας ή το πλυντήριο σας. Το σίγουρο είναι πως το πλύσιμο δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Κανόνας 6 – Προεργασία για Σωστό πλύσιμο ρούχων

Το μούλιασμα των ρούχων θεωρείται βάρβαρο. Ναι είναι ένας τρόπος να καθαριστούν ευκολότερα μερικά πολύ βρόμικα ρούχα άλλα υπάρχει άλλος, ευκολότερος. Αγοράστε ένα απλικατέρ σπρέι. Προσθέστε μία μικρή δόση υγρού απορρυπαντικού και συμπληρώστε νερό. Το ιδανικό θα ήταν μια δοσολογία 1/20. Αμέσως μετά Ψεκάστε τα ρούχα σε σημεία που προφανώς χρειάζεται περισσότερη προσοχή όπως μασχάλες, γιακάς και μανίκια. Συνεχίστε με τους εμφανείς λεκέδες στο υπόλοιπο ρούχο. Αφήστε τα δέκα λεπτά και μετά τοποθετήστε τα στον κάδο.

Κάντε το ρουτίνα και αφιερώστε δέκα λεπτά στοχεύοντας λεκέδες και ευαίσθητα σημεία. Όσο πιο πολύ ασχολείστε με την προεργασία τόσο το αποτέλεσμα θα βελτιώνεται. Είναι δοκιμασμένος τρόπος και εφαρμόζεται από επαγγελματίες καθαριστές.

Κανόνας 7 – Σωστό πρόγραμμα – σωστή θερμοκρασία

Ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου. Διαβάστε τις οδηγίες καθαρισμού των ρούχων. Αποφασίστε.

Το πλύσιμο στους 40 είναι το πιο σύνηθες και είναι ασφαλές για πολλά ρούχα. Στους 60 είναι περισσότερο για λευκά και εσώρουχα. Το πλύσιμο στους 90 είναι για ιδιαίτερες περιπτώσεις και για απολύμανση ειδών. Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν προγράμματα για βαμβακερά και ευαίσθητα ρούχα στους ίδιους βαθμούς θερμοκρασίας. Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα και φροντίστε το απορρυπαντικό σας να ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία που θα το χρησιμοποιήσετε.

Πολλά πλυντήρια νέας τεχνολογίας έχουν προσθέσει και πρόγραμμα οικολογικό στους 20 βαθμούς. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. Εκτός από οικονομικό είναι και πολύ αποτελεσματικό.

Κανόνας 8 – Σωστές δόσεις για Σωστό πλύσιμο ρούχων

Το απορρυπαντικό και το μαλακτικό έχουν φτιαχτεί από επιστήμονες και χημικούς μηχανικούς που πέρασαν χρόνια σε πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν αυτό το προϊόν. Εάν νομίζετε πως διπλασιάζοντας το απορρυπαντικό καθαρίζετε καλύτερα κάνετε λάθος. Εάν νομίζετε πως ξεχειλίζοντας το μαλακτικό θα μυρίζουν καλύτερα τα ρούχα σας είστε πολύ γελασμένοι. Το πλυντήριο θα χρησιμοποιήσει το απορρυπαντικό που χρειάζονται τα ρούχα για να πλυθούν και το υπόλοιπο θα φύγει στην αποχέτευση. Άρα το μαλακτικό θα κάνει την δουλειά που είναι φτιαγμένο να κάνει και το υπόλοιπο θα μείνει πάνω στα ρούχα σαν κατάλοιπο. Ότι μείνει πίσω θα γίνει μόνιμη βρωμιά μέσα στον κάδο του πλυντηρίου σας. Διαβάστε τις δοσολογίες του απορρυπαντικού και του μαλακτικού που χρησιμοποιείτε. Στο κάτω κάτω δεν είναι και πυρηνική φυσική.

Κανόνας 9 – Άδειασμα πλυντηρίου

Όλα πήγαν καλά και το πλυντήριο τελείωσε και περιμένει την επόμενη κίνηση. Περιμένει είπαμε. Αδειάστε το αμέσως.

Όσο πιο σύντομα αδειάσετε τον κάδο από τα ρούχα που μόλις πλύθηκαν τόσο πιο εμφανές θα είναι το αποτέλεσμα. Τα ρούχα πρέπει να βγουν, να τιναχτούν ένα ένα και να απλωθούν το συντομότερο δυνατό. Τινάξτε τα ρούχα νευρικά και απλώστε να κάπου να στεγνώσουν. Το ιδανικό θα ήταν σε σκιερό χώρο με κάποια ροή αέρα. Εάν τα ρούχα κινούνται τόσο πιο γρήγορο θα είναι το στέγνωμα και θα είναι και μαλακότερο για το σιδέρωμα στη συνέχεια. Σε περίπτωση που έχετε στεγνωτήριο ρούχων μην τα βάλετε κατευθείαν. Αφήστε τα δέκα λεπτά να ξεκουραστούν και συνεχίστε. Εάν τα απλώνετε σε ήλιο φροντίστε να τα μαζέψετε αμέσως μόλις στεγνώσουν.

Δεν είναι υγιεινό να απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι. Εάν το κάνετε φροντίστε να αερίζεται ο χώρος επαρκώς. Απορρυπαντικά και μαλακτικά είναι χημικά προϊόντα και είναι άκρως επικίνδυνο να ζείτε σε περιβάλλον τέτοιο.

Κανόνας 10 – Τελειώσατε

Σκουπίστε το λάστιχο του πλυντηρίου και την πόρτα του. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα να αναπνέει ο κάδος. Εάν κλείσετε την πόρτα μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια ή μούχλα και να δημιουργήσουν πρόβλημα με μυρωδιές στο πλύσιμο. Οπότε Ξεβγάλετε το συρτάρι του πλυντηρίου αν είναι λερωμένο. Κλείστε καλά τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά σας. Αποθηκεύστε τα για την επόμενη φορά. Κρατήστε τα μακριά από παιδιά.

Τελειώσατε. Φτιάξτε ένα καφέ και χαλαρώστε, δείτε καμιά ταινία και ξεκουραστείτε. Όλα πήγαν καλά. Σε λίγο έρχονται τα δύσκολα.. σιδέρωμα.Δείτε Πώς Βγαίνει το Αίμα απο τα ρούχα. Αρχική Σελίδα